torsdag den 8. marts 2012

Traditioner i forandring

Tekst 3: Sms’er ødelægger ikke sproget
”Sprog kan være mange ting. I Nudansk Ordbog er forklaringen; et system af lyde eller skrifttegn, som kombineres efter visse regler, og som mennesker bruger til at udtrykke sig med.”
Sprogforsker og direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Jørn Lund mener at folk sjusker med sprog og tegnsætning, når de skriver sms og til dels mails (Sms-sproget). Men mener samtidig ikke at det påvirker vores traditionelle tale og skriftsprog, da det er en helt anden sprogtype.
Han beretter også at nogle ord og vendinger skifter betydning gennem generationer.  Eks: Lempfældigt, før: Omhyggeligt, nu: Sjusk!
Teksten beretter også om sprogudviklingen og slang, som bruges i dag. Og så indeholder den en del links (lænker J) til forskellige ordbøger på nettet.
-
Sproget er foranderligt. Det har det ifølge teksten altid været.
Sms-sproget som beskrives i teksten erstatter ikke det danske sprog. Det er i høj grad børn og unge som bruger det.
”8210”-attituden og sproget er et fænomen som lige nu er oppe i tiden. Og det er langt fra alle børn og unge som er hoppet med på den vogn! Bred ymer og knæhøj karse var nogle af de udtryk som gjorde indtryk i 80’erne. Men bruger vi dem i dag, glor børnene fuldstændigt uforstående på os!
Jeg mener det er udviklende at lege med sproget. Jeg er overbevist om, at børn og unge godt kan holde ”retskrivningssproget” og sms-sproget adskilt. Og så er spørgsmålet alligevel, om der om 50 år alligevel har sneget sig noget slang ind i det danske sprog!

1 kommentar:

  1. Hej Mette

    Jeg er helt enig med dig: Børn og unge kan godt holde sms-sproget og retskrivningssproget adskilt.....

    SvarSlet