torsdag den 8. marts 2012

Traditioner i forandring

Tekst 1: Emma Gad: Livet udenfor hjemmet
Teksten fra 1918 Høflighed. Den beskriver hvordan mennesker forandring, stadig skal bevare respekten for andre. Tiden i hjemmet afløses mere og mere af:
 Teatre og Koncertsale for ikke at tale om Forlystelsesetablissementer og Fortovskafeer spiller i vore Dage en saa uhyre Rolle for Folk, at det i mange Henseender har forrykket Omgangstonen fra den Tid, hvor omtrent alt Samkvem var baseret på Hjemmenes Selskabelighed.”
Telefonen har gjort sit indtog, og ingen ”undlader sig af at benytte sig af dette tyranniske men uundværlige Hjælpemidlet i Samkvemmet.” Herefter er nøje beskrevet en række ordrette forslag til, hvordan man håndterer forskellige situationer, når telefonen ringer, mest høfligt.
Slutteligt er opførslen under besøg i teatret beskrevet: ”Gaa altid ind paa Deres Række med Ansigtet vendt imod de der Siddende, som altsaa har den Ulejlighed at rejse sig for Deres Skyld.
-
Jeg har valgt denne tekst, dels fordi jeg ikke tidligere har læst Emma Gad, og dels fordi jeg er nysgerrig efter at høre hvad hun kan bidrage med i forhold til traditioner i forandring.
Noget der er i øjenfaldende i teksten er, at der for næsten 100 år siden var en bekymring i forhold til det nymodens hjælpemiddel, som var blevet introduceret, nemlig telefonen. Frygten for at den ville lade folk glemme det, at være høflig, og bevare respekten for andre.
Er det ikke samme mønster i dag, når vi taler mobiltelefon?
En anden ting er det at huske at vigtigheden af at være høflig. Der er givet nøje forslag til, hvordan man er høflig overfor andre. Teaterseancen, hvor høfligheden nærmest afløses af at være ydmyg…
Hvor der for ca 100 år siden var for meget, er der så for lidt i dag?

2 kommentarer:

  1. Jeg tænker du har helt ret i påstanden om at høfligheden blev afløst af at være ydmyg.. Det må ikke ha været let, altid at skulle "beherske sig" og ikke have ret til at ytre sine egne holdninger og meninger om såvel stort som småt.

    Om det så anno 2012 er gået helt over i den anden grøft???
    Tja hvis man kun læser og hører om de unges knap så hensigtsmæssige adfærd , så ja..

    Men hvis vi samtidig kigger os omkring, så er vi omgivet af unge mennesker, som godt ved at der skal udvises hensyn. Og jeg synes de er gode til at omstille sig i de forskellige sociale sammenhæng. De ved godt at sådan som de taler sammen med vennerne, sådan taler man eksempelvis ikke sammen med ældre mennesker/forældre.

    SvarSlet
  2. Tja, "Emma" der er langt fra din måde at være "høflig" og dermed, indrømmet i min verden - afvisende og utiltalende som du er i din kontakt til andre. Nogle kommenterede Emma Gad´s tilgang til at være direkte elitær - lidt af en snob. Ikke langt fra min anskuelse af Emmarenze Henriette Margrethe Gad som jo var gift med en højtstående officer og deraf også - igen indrømmet - i min verden - elitær.

    SvarSlet